Raksha Bandhan Gifts & Income Tax – Know the Rules Before You Gift! 🎁💰
Raksha Bandhan is a special occasion that celebrates the beautiful bond between brothers and sisters. From traditional sweets and clothing to cash, jewellery, gadgets and other valuable gifts, exchanging gifts is an important part of the celebration. But when gifts involve significant amounts or high-value assets, an important question may arise: Are Raksha Bandhan gifts taxable under the Income Tax Act? The answer depends largely on who gives the gift, who receives it, the value of the gift, and the nature of the relationship between the parties . Under Section 56(2)(x) of the Income-tax Act, 1961 , certain gifts received by an individual or Hindu Undivided Family (HUF) can be taxable under the head “Income from Other Sources.” However, gifts received from specified relatives are generally excluded from taxation. This makes it important to understand the tax treatment before transferring a large amount of money or valuable assets to family members. What Does Section 56(2)(x) Say Abou...